Gibbets – Santa in Trouble

Gibbets – Santa in Trouble, eller Klockan klämtar för tomten som spelet heter på svenska är ett kul spel med morbid humor. Många är vi som har spelet Hänga gubben och det fanns alltid någon rå jävel i klassen som med flit valde att gissa på osannolika bokstäver för att streckgubben skulle hängas.

Konceptet i detta spel är snarlikt men istället för att rädda livet på en streckgubbe med att gissa rätt bokstäver gäller det här att rädda en dinglande jultomte genom att med pil och båge kapa repet som jultomten har runt halsen.

På mitt första försök på första nivån råkade jag skicka två pilar rätt i huvudet på den stackars jultomten som inte verkade helt nöjd med mitt försök att rädda honom. Han dog kort därefter och jag fick börja om på nytt. Efter att man avancerar i nivå får man även försöka rädda jultomtens renar och tomtenissar också. Det gäller att snabbt lära sig behärska pilbågsskyttets ädla konst likt Robin Hood då julens nobla karaktärer som hänger som julgransdekorationer i repen har en livsmätare som i rask takt töms. När syrenivån inte är tillfredsställande blir de blåa i ansiktet och man känner sig ännu mer stressad att försöka rädda deras liv. Denna stress gjorde dock att jag råkade skicka mer än ett par pilar i diverse kroppsdelar på de plågade själarna.

Vad man inte riktigt får svar på i detta spel är hur jultomten och hans bekanta från Nordpolen hamnat i dessa svåra situationer. Det framgår inte heller vem eller vilka som verkställer hängningarna men en sak är säker, någon gillar varken julen eller tomten. Hur som helst tyckte jag att detta spel var riktigt underhållande under en stund. Bakgrundsmusiken är riktigt uppiggande och även om min vilja är av godo kan jag ändå inte sluta att känna mig lite skyldig när jag skjuter en missriktad pil på julens hjältar istället för att kapa det livsslukande repet.